Tandlægeskræk


Tandlægeskræk

Det er nok de færreste af os, der ligefrem nyder at gå til tandlæge. Faktisk er ca. 30 % af den danske befolkning nervøse, bange eller lider af en mild form for angst i forbindelse med tandlægebehandling. Mindst 10 % lider af decideret tandlægeskræk også kaldet odontofobi.

Angsten for at gå til tandlæge kan være meget ubehagelig. I mange tilfælde kan den ligefrem afholde dig fra at få passet ordentligt på dine tænder. Det bliver nemt en ond cirkel: Din tandlægeskræk bevirker, at du undgår tandeftersyn. – Du får dårligere tænder. – Du udvikler måske også en form for skam/dårlig samvittighed over du ikke kommer til tandlæge. – Du begynder måske at få tandsmerter. – Hvilket formodentlig vil gøre dig endnu mere bange for at gå til tandlæge.

I mange tilfælde har tandlægeskræk en rigtig uheldig konsekvens. Dine tænder bliver simpelthen dårligere og dårligere.

tandlægeskræk

Tandlægeskræk

Bare tanken om et tandlægebesøg, billeder fra en tandklinik, lugtene eller lydene, når du træder ind i venteværelset, kan være mere end rigeligt til at aktiverer din tandlægeskræk.

Der findes forskellige gode råd, tips og tricks til at kontrollerer din angst i forbindelse med tandlægebesøg, men din tandlægeskræk kan have lige så dybe og kringlede rødder som visdomstænder. Derfor hjælper logiske argumenter, beroligende musik og dybe vejrtrækninger ofte kun ganske minimalt.

Få smilet tilbage

Angsten for at gå til tandlæge kan som regel ganske hurtigt afhjælpes. Det handler om at finde ud af, hvad lige præcis din tandlægeskræk skyldes. Hvornår og hvordan er den opstået? Hvad er dens ”mission”? Hvad forsøger den at hjælpe dig med?

Der kan være forskellige årsager til, at du lider af angst i forbindelse med tandbehandling. Du kan ganske enkelt have nogle uhensigtsmæssige tanker og forestillinger i forbindelse med tandlægebesøg. Sådanne tanker kan meget hurtigt aktivere din angst og dermed forårsage kropsreaktioner som: Hjertebanken, ondt i maven, svedige hænder, tør i munden, kvalme og åndenød.

Angst smitter. Derfor kan det også af og til vise sig, at du rent faktisk kan have overtaget din tandlægeskræk fra en anden person. Ofte en af dine forældre.

Din tandlægeskræk kan også skyldes andre ting. Måske oplever du det simpelthen alt for overvældende og voldsomt, når tandlægens hænder og instrumenter invaderer din mund. Du kan føle du mister kontrollen over og indflydelsen på, hvad der foregår.

Langt den hyppigste årsag til tandlægeskræk er imidlertid, at du tidligere har haft en eller flere ubehagelige, skræmmende og måske smertefulde oplevelser i forbindelse med tandbehandling.

I disse tilfælde må vi tage os af den yngre del af dig, der ligesom stadig sidder fast i den skræmmende og ubehagelige situation. På denne måde heles den eller de skræmmende og angstfyldte oplevelser du bærer på, således at din angst forløses, og du trygt og roligt kan gå til tandlæge.

Billedet er lånt fra Ølby Tandlæge Center

http://www.olbytand.dk