Parforhold


Hvad forhindrer dig i at være lykkelig i dit parforhold?

Kender du det?

Du føler dig ikke mødt, set, hørt, forstået, respekteret, anerkendt af din partner.
Du oplever at din kærlighed ikke bliver, eller ikke føles gengældt.
Du nærer en frygt for at miste, for at blive forladt, for ensomhed og tomhed.
Du har svært ved at have tillid til sig selv, til din partner, til kærligheden.
Lavt “kæresteselvværd”.
Du har en tendens til at ville hjælpe, redde, ”helbrede” din partner.

Måske er dit parforhold præget af:

I har svært ved at snakke sammen, forstå og respektere hinanden.
Uenighed og uoverensstemmelser.
Skænderier.
Forskellige værdier, meninger, holdninger, ønsker og behov.
”Gnisten” er væk.
Savner romantik.
Tæt på skilsmisse.
Utroskab.
Jalousi.

Parforhold

Parforholdet er nok den af vores relationer, hvor vi møder de største udfordringer.Gennem vores parforhold forsøger de fleste af os at få dækket nogle af vore mest grundlæggende behov som for eksempel behovet for kærlighed, nærvær og samhørighed. Eller behovet for sikkerhed, tryghed, anerkendelse og accept. – Ja selv behovet for at opnå en følelse af mening med livet, kan vi forsøge at få tilfredsstillet via vores parforhold.

Hvor kommer vi fra?

Dit parforhold formes på baggrund af din opvækst, dine tidligere erfaringer og oplevelser i mødet med kærligheden. Din partner, er som regel det menneske, du udover dine forældre, vil lade komme tættest på dig her i livet. Det er derfor også i dit parforhold, du kan opleve at være ekstra følsom og sårbar. Din partner kan let komme til at trykke på dine ømme punkter, strejfe dine gamle følelsesmæssige sår, antænde din hengemte vrede og frustration, udløse dine gamle måske ubevidste temaer og mønstre, samt vække dit savn og dine længsler efter nærhed, ømhed og kærlighed.

Parforhold

Parforhold

          “Dit parforhold bliver aldrig bedre end dit forhold til                dig selv.”    – Ole Vadum Dahl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvor skal vi hen?

Ved at lære dig selv bedre at kende. Ved at blive bevidst om dine tanke-, føle- og handlemønstre. Ved at finde ud af hvad du dybest set ønsker og har brug for, får du langt større mulighed for at mætte og tilfredsstille dine egne følelsesmæssige behov. Dette gør samtidig, at du ikke længere føler samme afmagt og afhængighed i dit parforhold. Mange af os bruger en del tid og energi på at fokusere på fejl og kritisere hinanden i stedet for at udtrykke de uopfyldte længsler og behov, der egentlig ligger gemt bag kritikken. På den måde kommer vi desværre ofte til at skubbe vores partner længere og længere væk, og derved opnår lige det modsatte af, hvad vi faktisk ønsker og har brug for. Så ved at tage hånd om dig selv, dine følelsesmæssige reaktioner, dine ønsker og behov, opstår muligheden for, at du og din partner bliver bedre til at: Snakke sammen, lytte til hinanden, forstå hinanden, respektere hinanden. Det bliver nemmere at genkende følelserne bag de ømme punkter, og tage hånd om dem. I kan begynde at opbygge/ genopbygge tillid og tryghed, samt forstærke fortrolighed, nærvær og samhørighed, hvilket giver større mulighed for at føle kærligheden og lade den folde sig ud.

Parforhold

Parforhold

Seks hurtige råd til et bedre parforhold:

Forvent så lidt som muligt.

Giv slip på forventninger om hvad din partner skal leve op til. Ret i stedet fokus på dig selv, på hvad du kan bidrage med i stedet for at få af dit parforhold.
Befri din partner for ansvaret for at gøre dig lykkelig. Giv i stedet plads til det uventede.

Vær Taknemmelig og fokuser på det, der lykkes.

Tanker skaber, og det der får opmærksomhed vokser. Ved at fokusere på det der fungerer, på det der gør dig glad i dit parforhold,  får du automatisk mere og mere af det du ønsker. Vær taknemmelig for alt det gode du har, for alt det der lykkes og for alt det skønne din partner indeholder og giver.

Lad din partner elske dig på sin måde

Vær opmærksom på om du har regler for, hvordan din partner skal opføre sig, for at du kan føle dig elsket. Dette kan nemt forhindre dig i at være tilfreds i dit parforhold og, hvad værre er, også i at faktisk se og modtage din partners kærlighedserklæringer. Husk desuden, at det er IKKE din partners opgave, at sørge for, at du føler dig elsket.

Vælg dine ord

Beklagelser og kritik er destruktiv kommunikation og skaber fjendtlighed i dit parforhold og utilstrækkelighedsfølelser i din partner. Kom i stedet med konkrete forslag til, hvad du ønsker dig. Giv komplimenter på alt hvad du påskønner og glædes over.
Inden du taler tjek: Er det venligt, er det sandt, er det nødvendigt, er det konstruktivt.

Skil handling fra personen

Hvis det bliver nødvendigt at tale om ting du er utilfreds med, så sørg for at være bevidst om dine egne motiver.
Skil handlingen fra personen, således at du udtrykker dine følelser i forhold til den handling, du har brug for at tale om, uden at kritisere din partners personlighed og motiver.

Venlighed frem for vrede

Andre menneskers vrede, heller ikke din partners, har noget som helst med dig at gøre. Det er en følelse i dem, som det er deres ansvar at tage hånd om. Reagerer du med vrede, forstærker det blot det andet menneskes overbevisning om, at du er værd at være vred på. Reagerer du derimod med venlighed, bliver du ikke længere set som problemet, men som en del af løsningen. Venlighed er meget kraftfuld.

 

Ovennævnte er ment som råd og inspiration, hvis du føler du er kørt fast i dit parforhold og kan bruge lidt nye input. Lad mig understrege: Det er IKKE råd, du skal følge, hvis du lever i et voldeligt eller på anden måde destruktivt parforhold. Se mere her. Destruktive parforhold