Nervøs hver gang jeg skal tale 1


Nervøs når jeg skal tale

Kære Vibe

Jeg skriver til  brevkassen, fordi jeg håber, at du kan hjælpe mig med et problem, som jeg efterhånden synes går mig mere og mere på. Sagen er den, at jeg bliver meget nervøs hver gang jeg ligesom skal stå frem og fortælle eller forklare noget. Jo flere mennesker der er til stede, jo værre bliver det, men det kan sagtens forekomme selv om der kun er et eneste menneske.

Jeg bliver helt tør i munden, tankerne farer forvirret rundt og jeg mister overblikket. Det er meget ubehageligt og irriterende, og jeg føler aldrig jeg helt får sagt, hvad jeg gerne ville.

Det er ikke fordi, at det er noget ubehageligt jeg skal sige eller noget, jeg ikke har forstand på. Nærmest tværtimod. Det er allerværst, når det handler om noget, som jeg ved noget om, og som jeg egentlig er ret dygtig til.

Jeg ved simpelthen ikke hvorfor jeg reagerer sådan. Der er ingen fornuftig grund til at jeg bliver så nervøs.

Jeg håber, at du måske kan give mig en forklaring, og gerne nogle gode råd, da dette efterhånden er ret begrænsende.

Mvh.
I.H.


One thought on “Nervøs hver gang jeg skal tale

 • Vibe Indlægsforfatter

  Kære I.H.
  Mange tak for dit mail til Brevkassen. Der er faktisk rigtig mange af os, der i forskellig grad, kender til den nervøsitet, som du oplever. Det kan virkelig være frustrerende og opslidende, at slås med en sådan nervøsitet, som du her beskriver.
  En måde at løsne op for det på, er faktisk at holde op med at ”slås med den”. Det at prøve at bekæmpe og skjule sin nervøsitet, vil næsten altid kun gøre det værre. Prøv i stedet at acceptere, at lige nu er jeg altså nervøs. Det kan berolige og afspænde rigtig meget, hvis du siger det højt. Du kan for eksempel sige: ” Nej det var da mærkeligt. Det er ligesom om, jeg bliver helt nervøs nu. Ja jeg må vist lige ha’ en tår vand.”
  Et andet godt råd er: Træk vejret roligt og dybt, mens du samtidig flytter din opmærksomhed til dine håndflader og fodsåler, mærker efter hvordan de føles. Du kan evt. bevæge fingrer og tæer lidt. Dette hjælper til at bevare fokus og nærvær.
  Der kan være mange forskellige forklaringer på din nervøsitet. Den kan f. eks. skyldes, at du er bange for at begå fejl, for ikke at være dygtig nok, for ikke at slå til, ikke være perfekt. Det kan handle om en frygt for hvad de andre mener om dig.
  Det kan være, at du bliver utryg ved at være midtpunkt. Måske er du inderst inde i tvivl om, hvor meget du har ret til at fylde. – Måske er der en gammel indre stemme, der siger noget i retning af: ” Du skal ikke tro, at du er noget”.
  Eller det kan være at situationen, på en eller anden måde, minder dig om noget ubehageligt, du har oplevet tidligere.
  Jeg håber, at dette kan hjælpe dig til at finde ud af, hvad det handler om lige præcis for dig.
  Har du yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til Brevkassen igen.
  De kærligste hilsner
  Vibe

Lukket for kommentarer.