Angst


Angst stjæler liv.

Er du en af de mange danskere, der lider af angst?

Mellem 15-25 % af alle danskere vil på et eller andet tidspunkt i deres liv udvikle en angsttilstand. Der er en del forskellige former for angst. De mest almindelige er: Fobier, tandlægeskræk, eksamensangst, præstationsangst, socialangst, panikangst, generaliseret angst og angsten for angsten.

Selvom ovennævnte former for angst kan være meget forskellige, er det fælles for alle former for angst, at det er en utrolig begrænsende og nærmest invaliderende følelse, der frarøver dig din frihed. Det kræver enorme mængder af energi at forsøge at kontrollere angsten, og ofte vil der være oplevelser og situationer du afholder dig fra. Angsten forhindrer dig i frit at gøre, hvad du har lyst til. Den begrænser din livsglæde og bevægelsesfrihed, fordi du undgår ting og situationer, der skræmmer dig.

angst

Angst

 

Angst symptomer

De fysiske symptomer er mangfoldige og kan være ret voldsomme og skræmmende.  I forbindelse med angsttilstande kan du opleve: Kraftig hjertebanken, vejrtrækningsproblemer, kvælningsfornemmelser, koldsved, opkastningsfornemmelser, svimmelhed, muskelspændinger, knugende fornemmelse /smerter i maven og/eller brystet, svedtendens , søvnbesvær og rystende/sitrende fornemmelser i arme og ben.

Skræmmende tankerne tager over og kredser om at være alvorligt syg, skulle dø, eller være ved at blive sindssyg.

Tre Klienter beskriver deres angstsymptomer:

“Jeg kan ikke falde i søvn. Mit hjerte begynder at hamre og banke, og jeg føler det som om jeg nærmest ikke kan trække vejret. Jeg bliver simpelthen så bange.  -Jeg tror virkelig,  at jeg skal dø.”

”Mine tanker kører så hurtigt, at jeg nærmest kan overbevise mig selv om, jeg har en svulst i hjernen. Når den tanke kommer, overmander angsten mig, og det er nærmest som om, jeg ikke kan bevæge mig. Jeg føler mig på en måde helt lammet.”

”Mine ben ryster, maven knuger sig sammen, jeg får koldsved, og kan slet ingen ting.”

Årsager til angst

Angst optræder ofte i forbindelse med chock, stress og /eller depression.

Du kan Læse mere om stress og depression her: Stress  Depression 

Nogle gange ligger årsagerne til angst mange år tilbage. I mange tilfælde ligger der skræmmende, smertefulde og måske voldsomme oplevelser bag dine angstreaktioner. Nogle gange ligger årsagerne så langt tilbage, at du ikke umiddelbart knytter dem til dine nuværende angstreaktioner.

Forud for angsten har du ofte gennemgået en kortere eller længere periode med en eller anden form for følelsesmæssigt pres, byrde og overbelastning. En periode hvor du ikke rigtig har kunnet finde plads til at forløse og tage hånd om dine følelser. Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvor stort et pres vi kan holde til og hvor længe, samt hvor mange ubearbejde oplevelser og følelser vi kan bære på, inden de på en eller anden måde kalder på vores opmærksomhed.

Angst er et signal til dig om at noget i dit system er overanstrengt og belastet i en sådan grad at det nu har brug for hjælp og opmærksomhed.

Se kommentarer fra klienter.

Kommentarer fra klienter