En kærlig søster 1


Hej Vibe
Min søster er syg med mavesår og har været indlagt. Jeg bekymrer mig meget, men er også meget frustreret over at hun på trods af lægens forbud ikke holder op med at ryge og drikke kaffe. Jeg har svært ved at forstå, hvorfor hun bare fortsætter. Hun er ikke ligeglad, men det er svært for mig at se til og bære følelsen af både bekymring, vrede og frustration over at hun fortsætter med at gøre noget som kan risikere at få alvorlige konsekvenser. Det kan ind imellem føles som om hun ikke tager sit liv alvorligt. Hvad kan jeg gøre? Er det bare mit problem?
Håber du kan hjælpe.
Hilsen
En kærlig søster

En kommentar til “En kærlig søster

 • Vibe Indlægsforfatter

  Kære kærlige søster
  Tak for din mail. – Ja, det kan være meget smertefuldt og svært at bære, når vores kære bliver ramt af alvorlig sygdom. Det er svært at acceptere, og hvis deres måde at forvalte deres liv på er i strid med vores opfattelse, værdier og ønsker, forstærkes vores afmagtsfølelse.

  Måske ville det være en god idé, hvis du allerførst giver denne afmagtsfølelse lidt opmærksomhed: Mærk den, mærk hvordan den føles og hvad den gør ved dig. Forsøget på at holde den på afstand, for eksempel ved at prøve at påvirke, hvad din søster indtager, vil alligevel aldrig lykkes.

  Selv om din søster ”kun” er afhængig af kaffe og cigaretter, er det som med en hvilken som helst anden form for afhængighed: Alt andet kommer i 2. række. Den tilstand af for eksempel ro, tryghed, tilfredshed, omsorg, lykke, energi, selvværd, mod, eller hvad det nu måtte være, som den afhængige opnår ved at indtage eller gøre det, som han/hun er afhængig af, er så nødvendig for ham/hende, at det til hver en tid vil komme i første række uanset omkostningerne. Det er noget af det, som gør det så ubeskrivelig hårdt at være tæt på en misbruger.

  Vil du hjælpe din søster, så prøv at lade være med at bekymre dig! Anerkend i stedet at hun forsøger at tage sig af nogle helt basale behov via sit indtag af kaffe og cigaretter. Prøv bare et øjeblik at forestille dig, at en i din omgangskreds bekymrer sig om den måde, du forvalter dit liv på. – Hvordan føles det?

  Prøv så at forestille dig samme person i stedet interesserer sig for, hvordan du har det, hvad du føler, hvad du har brug for, samt har tillid til, at du er i stand til at leve dit eget liv. – Hvordan føles det?

  Hvis du møder din søster sådan, er der langt større sandsynlighed for, at du kan hjælpe hende til at blive mere bevidst om hendes bagvedliggende behov, og om hvordan hun får dem opfyldt på en sundere og mere hensigtsmæssig måde.
  Held og lykke og rigtig god bedring til søster.

  De kærligste hilsner
  Vibe

Der er lukket for kommentarer.